The Blog

Tv-Sportplezier: project with a cause

By januari 1, 2015 No Comments

Het idee voor dit project ontstond in de praktijk: rondom de sportvelden. Ouders langs de kant lijken soms eerder generalen die alleen geven om lintjes, speldjes, medailles en prijzen dan supporterende, trotse mensen die hun kind helpen een betere versie van zichzelf te worden.

Veilig Sportklimaat (VSK) heeft van NOC*NSF de opdracht gekregen om ouders en verenigingen te helpen hun gedrag op sportvereniging te veranderen. Sportende kinderen zijn goed voor de samenleving. Door sport leren ze samenwerken, omgaan met tegenslag en kunnen ze ook nog beter leren. Wat wil een mens (ouder) nog meer?

Objective: 

Dus, er moet een bewustzijns verandering plaatsvinden bij de ouders. (Wat zeggen we hier over verenigingen?) Hoe doe je dat? Confronteer hen met hun gedrag, laat zien dat dit niet de manier is. Herinner hen eraan waar het om gaat (Sportplezier!) en laat zien hoe het anders kan.

Hoe? 

In samenwerking met NOC*NSF en Hollandsch-Welvaren creëerden wij: Tv-Sportplezier. Op dit platform, op de bijbehorende social media kanalen en via het uitgebreide CRM programma geeft de redactie – die o.a uit ambassadeur Jack van Gelder en kinderen bestaat – tips en tricks voor meer Sportplezier rondom de sportvelden en in sportzalen. Ouders en verengingen kunnen hier terecht voor interviews, best practices, blogs van sportouders, artikelen van sportpsychologen en kennispartners als J/M Ouders en Tym. Alle content is erop gericht links- of rechtsom duidelijk te maken dat kinderen alleen Sportplezier willen.

De ouder/verenigingslid doorloopt bij een eerste bezoek op de website een 6-tal stappen die bestaat uit video’s, artikelen en een quiz – aaneensluitend gericht op het versterken van de hoofdgedachte: Sportplezier voor alle kinderen! Deze content moet het eerste vonkje ontvlammen bij de bezoeker.

Doelen

Meer Sportplezier voor de kinderen door:

 • Betere band tussen vereniging en ouder
 • Meer betrokkenheid ouders met de club
 • Ouders die positief supporten

Start: 

 • Volledig nieuw platform
 • Facebook pagina (0 fans)
 • Twitter pagina (642 volgers)

Finish

(na 1 jaar, we zijn natuurlijk nog lang niet klaar!)

Platform:

 • 84,223 bezoeken
 • 71,371 unieke bezoekers
 • 152,586 pageviews

Facebook:

 • 4059 page likes
 • 11.073.000 post weergaven
 • 7.480.100 gebruikers
 • 20.500 bereikte personen per post (gem)

Twitter:

 • 1311 volgers
 • 1,464 retweets
 • 3.911.686 impressies

Learnings:

Gedragsverandering is niet 1,2,3 te bewerkstelligen. Dat is wel gebleken. De basiscontent (de 6 stappen die aan het begin van deze case werden benoemd) werd niet doorlopen zoals wij hadden bedacht. Daarnaast hebben we de Facebook strategie aan moeten scherpen door niet alleen in te zetten op inhoudelijke content, maar dicht bij de essentie van niet alleen Tv-Sportplezier maar ook Facebook te blijven door meer ‘fun’ en inspirerende content te posten.

Dit deden we door de aloude ‘zoveel mogelijk kliks naar de website’-doelstelling los te laten. Een Facebook impressie is tegenwoordig net zoveel waard. Deze mensen zijn in ieder geval in contact gekomen met de content – of dit nu een inhoudelijk artikel of een fun video is. Ze weten wie de afzender was. We hopen ze dan nog een keer te treffen en dan wel die klik naar de website te realiseren, doordat ze de vorige keer ‘dat geinige videootje’ bij ons hebben gezien.

Al met al een mooi resultaat waar we erg trots op zijn en zeker nog even mee doorgaan. Er is nog een lange weg te gaan. Een verandering in gedrag heeft wat voeten in de aarde, maar wij zijn niet bang om vies te worden!

Marsha Peters

Marsha Peters

Webredactrice en Content & Community Manager voor Mijn Zuid-Afrika en Tv-Sportplezier. Verantwoordelijk voor content creatie en het onderhouden en ontwikkelen van communities.