Tegenwoordig wil je zelf bepalen wanneer je iets leest, kijkt of luistert en met wie je in gesprek gaat. In het oneindig aantal mega-snelle kanalen waarop je informatie tot je neemt heb je namelijk over 1 ding écht controle: het moment waarop je dat doet.

FOTO-1
Hoe ga je daar mee om? Hoe kan je een goed verhaal overbrengen aan iemand die als een gek door die feed scrollt?

Daarin zit de uitdaging van ons werk: het vangen van de aandacht in de hypersnelle consumptie van verhalen. Dat bereik je ten eerste met kwalitatieve storytelling. Goede storytelling is makkelijk te begrijpen, bevat een emotionele component (bijvoorbeeld humor) om ervoor te zorgen dat een verhaal blijft hangen, het is oprecht en het sluit aan bij de interesses van je doelgroep. En natuurlijk is er een koppeling te maken naar het merk. Je vraagt om de aandacht van je volger en dus moet die aandacht dan ook de moeite waard zijn. Bied waardevolle content (doe geen concessies op de kwaliteit!) zonder er per se iets voor terug te verwachten. Dat is het begin.

FOTO-2
De focus ligt alleen vaak vooral op de content. Maar minimaal net zo belangrijk is context. Social media worden vaak gezien als puur distributie kanalen, maar worden veel interessanter als je ze benadert als unieke content-contexten. Facebook, Instagram, Pinterest etc. zijn verschillende plekken waar je om verschillende redenen en met verschillende doelen aanwezig bent. Onze mindset verandert afhankelijk van het platform (omgeving) waar we op aanwezig zijn. Wanneer je een bibliotheek binnenloopt ga je niet schreeuwen en op de tafels staan. In een club zou je dat wel eerder doen. Toch? 😉
Je past je aan op basis van je omgeving en de community.

Er zijn geen harde en snelle regels, maar over het algemeen is dit de mindset van consumenten op de belangrijkste platformen:

  • Facebook is alsof je in een café zit: je neemt tijd voor jezelf en vrienden. Je komt voor het laatste nieuws rondom familie en vrienden; tijd voor baby foto’s, katten video’s en Ondertussen-lijstjes. Jouw vrije tijd.
  • Twitter is vergelijkbaar met een moderne stadhuisvergadering. Je komt te weten wat er NU gaande is, je luistert en gaat discussies aan, je ziet nieuws updates en de laatste buzz.
  • Instagram gebruik je met de intentie om pause te nemen voor reflectie. Het is een creatief, visueel ‘magazine’ waar je komt voor en zoekt naar inspiratie.
  • Pinterest is het visualiseren van je wish list – dingen, recepten, designs die je wilt verzamelen en wilt kopen. Veel vrouwen maken gebruik van dit platform.
  • YouTube is de zoektocht naar entertainment of tutorial video’s als oplossing voor je probleem. Het is TV wanneer jij dat wilt.
  • LinkedIn is een digitale netwerkborrel. Met een puur zakelijke intentie deel en lees je zakelijke content, wordt er professioneel genetwerkt en laat je je inspireren om je carriere verder te ontwikkelen.

FOTO-3
Overweeg dus waarom consumenten daar zijn en met welke intentie. Het respecteren van deze intentie betekent ook dat je je content daarop aan zult moeten passen. Maak het native en geschikt voor het platform.

Realiseer je ook wat de interactiemogelijkheden per platform zijn. Op Instagram kun je bijvoorbeeld reageren met een “hartje”, maar je kunt je voorstellen dat je op een zakelijke boodschap weinig “hartjes” scoort. Op Facebook bijvoorbeeld kom je voornamelijk om te socializen en niet om te shoppen. Een te opgedrongen of zakelijke boodschap wordt snel saai gevonden en levert waarschijnlijk weinig waardevolle interactie op. Door waardevolle en interessante content te delen (zonder iets op te leggen) win je eerder de aandacht en kan dit leiden tot het begin van een gesprek.

Content is een conversation starter die in vorm op ieder social platform anders kan zijn. Je merkt het, een ‘one size fits all’ social en content strategie is niet voldoende.

Patrick Cox

Patrick Cox

Content & Community Manager voor o.a. ING en Novotel. Verantwoordelijk voor content creatie, content strategie en de ontwikkeling van communities.