Inspiration, Anyone?News, Anyone?The Blog

Pick your platforms wisely. In 4 stappen tot de juiste platformkeuze

By mei 7, 2015 No Comments

Content marketing is hot. Maar hoe zorg je als merk dat je niet in zeven sloten tegelijk loopt? Want natuurlijk is het logisch om op Facebook actief te zijn. En Instagram groeit zo hard, dus daar wil je zijn. Natuurlijk een eigen contentplatform voor verdieping. En misschien toch ook maar aan de slag met Twitter en YouTube en Snapchat en… ga zo maar door.

Tientallen social platforms, een eigen platform, een contentpartnership met een mediapartij. Aan platforms geen gebrek. Maar als je content marketing écht goed wil doen, dan kun je geen 10 ballen tegelijk in de lucht houden.

In dit artikel help ik je in 4 stappen tot de juiste platformkeuzes. Pick your platforms wisely.

1. Inkopper: waar zit je doelgroep?

Your content needs (the right) eyeballs. Het begint er dus bij dat je heel goed weet wie je doelgroep is. 20-49 jaar is een prachtige mediadoelgroep, maar (grote delen van) die leeftijdsklasse is actief op Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, YouTube, Pinterest en misschien zelfs op Snapchat of Meerkat. Maar dit betekent niet meteen dat je op al die kanalen aanwezig moet zijn.

Wat zijn de karaktereigenschappen die je doelgroep bindt? Zijn ze maatschappelijk betrokken? Besteden ze veel (geld en tijd) aan hun mobiele telefoon? Zitten ze bovenop het nieuws? Zijn ze mondig en hebben ze een mening? Zijn het innovators of juist laggards? Etcetera.

Maak inzichtelijk wie écht je doelgroep is aan de hand van ijkpersonen of personas. Dat zorgt voor een eerste schifting in platformkeuze.

2. Breedte of diepte?

Content marketing draait in de basis om het toevoegen van waarde voor de ontvanger. Hoe meer jouw content van toegevoegde waarde kan zijn in het (dagelijks) leven van de consument, hoe eerder hij een positief gevoel bij jouw merk overhoudt en jouw merk zal overwegen in de oriëntatie- en aankoopfase.

Als je écht van waarde wil zijn, dan ga je de diepte in. Dan ben je niet klakkeloos “overal aanwezig”, maar dan maak je keuzes voor platforms waar jouw toegevoegde waarde het grootst is voor de community die daar al is.

Bijna ieder merk is anno 2015 actief op Facebook. Waarom? Omdat daar de massa zit. Op zich niks mis mee, maar lukt het je daar om waarde toe te voegen aan de community? De communicatievormen op Facebook hebben zijn beperkingen en je hebt concurrentie van 100.000 andere merken. Dat zouden overwegingen kunnen zijn om je pijlen juist niet op Facebook te richten.

Facebook kan een geweldig platform zijn, maar als jouw toegevoegde waarde alleen de wekelijkse “Thank god it’s Friday” post is, dan kun je je energie beter ergens anders aan besteden.

3. Welke community past het beste bij jouw merk?

Stel je besluit videocontent te gaan maken, waar publiceer je dit dan? Tegenwoordig kun je naast op YouTube, ook videocontent publiceren op Twitter, Facebook, Instagram, Vine en Snapchat. Allemaal succesvol, maar allemaal op hun eigen, onderscheidende manier.

Probeer te snappen waarom een platform succesvol is geworden en wat jij daar als merk aan toe te voegen hebt. Vine is bijvoorbeeld een creatieve community, die een stuk kleiner is dan de community op YouTube. Maar het platform (6 seconden video’s die loopen) en de community (jong en creatief) bieden wel weer heel andere kansen.

Een “saai” technologie merk als GE zag die kansen op Vine geweldig goed en zette daar vol op in. Wat doet GE dan? Superinteressante en creatieve wetenschapsexperimenten in video’s van 6 seconden: #6secondscience. En die worden massaal bekeken (in totaal al meer dan 21 miljoen views), omdat GE snapt waarom de community daar actief is en hoe zij als merk daar iets wezenlijks aan kunnen toevoegen.

En dan werkt het ineens 2 kanten op. De community pakt de hashtag op en uploadt aan de lopende band eigen #6secondscience experimenten.

4. Go native!

Je wil als merk geen buitenbeentje zijn. Dus moet je een platform kiezen waar jouw content ook echt “native” onderdeel wordt van de contentstream. Je kunt een advertentie uploaden op Instagram, maar mensen gebruiken Instagram omdat ze op zoek zijn naar eyecandy of inspiratie. Niet om een folder in hun neus geduwd te krijgen.

Als je geen goede native content voor een platform kunt maken of er niet de juiste ideeën voor hebt, begin er niet aan (of mail mij). Zorg dat je onderdeel wordt van de community en “bring value”.

En dan?

Een belangrijk onderdeel van je content strategie is de platformkeuze. Maar daar begint het natuurlijk pas. Het wordt pas echt interessant als je onderdeel wordt van een platform en een community, daar echt creatieve content gaat publiceren en vanuit je community data en inzichten gaat verzamelen om die content nog beter en nog relevanter te maken.

Daar zal ik op in gaan in een volgende post. Maar first things first: pick your platforms wisely.

Fotocredit: Patrik Nygren

David Barens

David Barens

David is de mede-oprichter en Managing Director van Anyone?. Hij houdt zich bezig met merk-, content- en business strategie voor klanten en de cultuur en groei van het bureau.