Inspiration, Anyone?News, Anyone?The Blog

4 redenen waarom we liken, sharen, reageren en verslaafd zijn aan Facebook

Dagelijks (meerdere malen per dag) open ik Facebook om te checken wat mijn vrienden aan het doen zijn, of er nog leuke evenementen plaatsvinden en of er nog wat in de wereld is gebeurd. Voor ik het weet zit ik niet ‘eventjes op Facebook’, maar kan ik met gemak een half uur tot een uur door mijn tijdlijn heen scrollen.

 4 redenen Facebook

Een ding weet ik inmiddels zeker. We blijven allemaal niet ‘zomaar’ hangen op Facebook. Deels uit nieuwsgierigheid, omdat we altijd willen weten hoe leuk een ander het heeft, om vervolgens zelf een heerlijke post te plaatsen om te vertellen hoe leuk we het wel niet hebben met bijvoorbeeld al onze vrienden in de kroeg of dat we heerlijk hebben gegeten.

MAAR! De wetenschap en psychologie verklaren waarom we zo verslaafd zijn aan Facebook. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat de manier waarop we liken, posten, delen en commentaar geven niet zomaar uit de lucht komt vallen.

Waarom dan wel? Dat lees je hieronder!

Wanneer we positieve feedback ontvangen

Wanneer iemand een leuke reactie achterlaat, iets van je liket of zelfs iets van je deelt dan ontvlamt er een positief vonkje in je hersenen waar je blij van wordt.

Het is snel en gemakkelijk

Het Pew Research Center ondervraagde 1.000 Amerikanen over hun social media leven. Zij ontdekten dat 44% van de Facebook-gebruikers content van hun vrienden liket, minimaal 1x per dag. Meer dan 28% liket meer dan 1x per dag een statusupdate van een vriend.

Maar nu wil je natuurlijk ook weten waarom we liken? De belangrijkste reden waarom we liken is als volgt: We liken als we iets ‘leuk vinden’ en daarmee willen worden geassocieerd. Kortom: waarmee we onze sociale en online identiteit mee willen voeden.

We reageren als we vinden dat onze mening belangrijk is

Klinkt logisch natuurlijk en dat is het ook. Onlangs heeft Moira Burke meer dan 1.000 Facebook-gebruikers aan een ‘on going’ test onderworpen. Hieruit blijkt dat persoonlijke berichten meer voldoening geven dan dat een like doet. Zij noemt het “composed communication”. Een conversatie ‘out in the open’ biedt meer waarde voor de Facebook-gebruiker dan een privébericht.

We delen als we iets willen toevoegen

The New York Times heeft een aantal jaar geleden onderzoek gedaan naar waarom we iets delen op social media. Uit dit onderzoek kwamen de volgende resultaten:

  • Om waardevolle informatie en entertainment over te brengen.
  • Om onszelf te identificeren tegenover anderen.
  • Om onszelf te ontwikkelen en te groeien.
  • Voor zelfontplooiing.
  • Om onze vrienden te laten zien welke onderwerpen we interessant vinden.

Facebook Social Media

We delen dus niet zomaar iets, het moet wel iets toevoegen aan onze eigen identiteit. Nieuwsgierig naar welke platformen relevant zijn voor jouw doelgroep? Dan moet je dit even lezen.

En tot slot: het blijkt dus dat achter alles wat we doen op Facebook een logische beredenering zit. Hoe zit dat met jou? Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen.

 

Zoë van der Zee

Zoë van der Zee

Content & Community Manager voor o.a. Mercure Hotels NL, Lenovo NL en ZEKUR.