Inspiration, Anyone?News, Anyone?The Blog

Social presence: wat verwacht de consument nu écht van je

no image added yet.

Als merk wil je natuurlijk jouw doelgroep bereiken met super spannende en in het oog springende content. Dat wil iedereen. Maar wil je echt onderscheid maken? Dan moet je weten waaróm de doelgroep de interactie met jou als merk wil aangaan.

Schermafbeelding 2015-05-28 om 16.48.04

Always on

Door de komst van social media zijn alle consumenten bijna dagelijks 24/7 online of hebben ze de mogelijkheid om altijd online te zijn. Het is daarom als merk van belang dat jij hier ook een deel van uit maakt. Een van de voordelen van het ‘online en aanwezig zijn’ als je doelgroep online is, is dat de consument van tegenwoordig ‘always connected is’ omdat er altijd en overal toegang is via bijvoorbeeld hun mobiele telefoon. Zij verwachten dit overigens ook van jou, daarom: kies de tijden dat je online bent zorgvuldig uit.

Transparantie

Ook door je aanwezigheid op sociale media laat je als merk zien dat je open staat voor interactie. Als merk post je bijvoorbeeld een statusupdate op Facebook of verstuur je een tweet en daarmee lok je (on)bewust een reactie uit. Doordat je fans hierop gaan reageren kun jij het gesprek met hen aangaan. Of dit nu door middel van een tekstbericht, privébericht of een reactie in de vorm van een visual is. Je laat hiermee blijken dat je hen belangrijk vindt en openlijk een gesprek wilt voeren dat iedereen mag zien. Of het nu positief of negatief is.

Geen informatie-overload

De consument vindt het belangrijk dat je iets toevoegt aan zijn of haar ‘social’ leven. Door de enorme hoeveelheid informatie die een persoon dagelijks binnenkrijgt, is het van belang aan te sluiten op de wensen en de behoeftes van de consument op een bepaald tijdstip. Want, tegenwoordig ontvangen we 5 keer meer informatie dan vroeger (omstreeks 1989). Kun je het je voorstellen? Toen was ik nog niet eens geboren.

Schermafbeelding 2015-05-28 om 16.50.14

Lekkere visuele content

Wil je blijven hangen in het hoofd van de consument als hij of zij je content heeft gezien? Zorg dan voor kick ass visuele content. Onze hersenenen houden namelijk van visuele content en we onthouden ongeveer 80% van wat zien en 20% van wat we lezen.

Tot slot: val niet in de herhaling

Waar de consument van nu niet op zit te wachten is dezelfde content op alle social platformen. Houd daarom goed in je achterhoofd dat ze verschillende behoeftes hebben als ze bijvoorbeeld eerst op Instagram zitten en vervolgens online gaan op Facebook. Optimaliseer je content voor elk social media kanaal en analyseer welke soort het beste past bij welk kanaal.

Zo, nu kun je pas echt lekker van je weekend gaan genieten! Happy Friyay 🙂

Zoë van der Zee

Zoë van der Zee

Content & Community Manager voor o.a. Mercure Hotels NL, Lenovo NL en ZEKUR.