Inspiration, Anyone?The Blog

10 redenen waarom je als merk op Instagram actief moet zijn

Instagram. Wat ooit begon als een hippe fotofilter app, is nu uitgegroeid tot een geweldig groot social platform waar je niet meer omheen kunt. Nederland telt ruim 1,8 miljoen Instagram gebruikers en groeit dagelijks. Toch weten veel merken nog steeds niet of ze op Instagram aanwezig moeten zijn. Of je erover twijfelt of niet…The Insta-game is on! Hieronder een aantal redenen waarom je als merk op Instagram actief moet zijn.

1. Instagram is hot hot hot!

Ik schreef het al, Instagram groeit hard en laat cijfers zien waar je U tegen zegt. Wereldwijd zijn er maandelijks 300 miljoen gebruikers actief en worden er +/- 70 miljoen foto’s per dag gepost. In Nederland is het aantal gebruikers van 2014 naar 2015 met +35% gegroeid en Instagram is hiermee het snelst groeiende social platform van Nederland. 51% van de gebruikers is vrouw, 49% man. En 41% van de gebruikers is tussen 16-24 jaar. Wat betekent dat 59% jonger of ouder is en jouw doelgroep zeker op Instagram te vinden is.

Instagram gebruikers

2. Storytelling met Instagram

Instagram draait om foto’s en zoals de gezegde zegt: een foto zegt meer dan duizend woorden. En wat is een betere manier om je doelgroep bij iedere post te bereiken met meer dan duizend woorden? Het visuele platform is daarom ideaal voor storytelling. Door het plaatsen van mooie foto’s, vertel je in een fotostream het verhaal over jouw merk. Gebruikers krijgen op een laagdrempelige manier een goed beeld van jouw merk en het verhaal dat je wilt vertellen, door even snel door je profiel te scrollen.

3. Jouw volgers zien ook echt jouw posts

Op Facebook zien gemiddeld maar 6% van jouw fans jouw posts op hun timeline. Resultaat: je moet Facebook advertentiegeld betalen om je posts op de timeline van je fans te krijgen en het is moeilijk voor bedrijven om te concurreren met grotere merken met grote marketingbudgetten. Met Instagram worden (op dit moment nog) al jouw posts gegarandeerd aan al je volgers vertoond. Dus wees er snel bij!

 4. Instagram = King of Social Engagement

Natuurlijk, Facebook is in volume nog steeds groter dan Instagram, maar Facebook is jaloers op de gigantische engagement rate van Instagram, namelijk 4.21% per volger. Op Facebook is dit cijfer maar 0,07%. Daarmee is Instagram met 60x meer engagement de King of Social Engagement.

 

Engagement

5. Je content wordt makkelijk gevonden via #hashtags

Het gebruik van hashtags is net als op Twitter een belangrijk feature op Instagram. Je kunt je als merk makkelijk richten tot personen die geïnteresseerd zijn in jouw branche, onderwerp of product door hashtags te gebruiken waar een bredere groep op zoekt. Fun fact: gemiddeld gebruiken bedrijven zeven hashtags per foto, die ze plaatsen om goed gevonden te worden.

6. Behind the scenes

Instagram draait om het delen van momenten. Veel merken delen daarom hun ‘behind the scenes’ momenten op Insta. Volgers vinden het geweldig om een kijkje te nemen in het dagelijks leven van hun favoriete merk. Deel foto’s van een fotoshoot achter de schermen, de voorbereidingen van je office warming of een tour door je kantoor. Als merk word je hierdoor open, toegankelijk en persoonlijk, waardoor volgers zich beter met jou kunnen identificeren en zich meer betrokken voelen.

7. Simpel en creatief

Het is (nog) niet mogelijk om via posts door te linken naar je eigen website, je kunt alleen in je bio een url plaatsen. En dat is juist de kracht van Instagram. Je moet op een creatieve wijze keer op keer de aandacht van je volgers vangen, zonder hen lastig te vallen met lange artikelen en doorverwijzingen naar je website. Dat maakt het platform simpel, laagdrempelig en ‘snackable’. Het eist wat creativiteit van een merk, maar als je het goed doet op Instagram, spring je er wel uit en volgen mensen je echt omdat ze geïnteresseerd zijn in jouw verhaal en mooie foto’s. Zoals bijvoorbeeld dit voorbeeld van Holland Casino.

Schermafbeelding 2015-05-20 om 14.06.18

8. 15 sec. video’s

Naast foto’s kun je ook mooie filmpjes van 15 seconden delen en oppimpen. Niet alleen met mooie filters, maar ook met toffe editing tools. Zo kun je bijvoorbeeld korte snapshots achter elkaar plakken om hier één filmpje van te maken. De huidige cijfers laten zien dat er veruit meer engagement op Instagram foto’s is dan Instagram video’s, maar video’s worden automatisch opnieuw afgespeeld, wat betekent dat de kans heel groot is dat jouw volgers de video zien.

9. Adverteren

Adverteren is wel al mogelijk op Instagram, maar in Nederland moeten we er nog even op wachten. Merken als Disney, Airbnb, General Motors en Universal Pictures gingen je al voor. Instagram is voorzichtig met het uitrollen van advertising en werkt op dit moment nauw samen met merken die willen adverteren, om gebruikers niet voor het hoofd te stoten met posts die niet bij het platform passen en waar men niet op zit te wachten. Door de koppeling tussen Instagram en Facebook wordt het makkelijk te targetten op specifieke doelgroepen, leeftijd, geslacht, locaties, interesses en relevante hashtags.

 10. Creatieve Campagnes

Instagram is niet alleen voor de dagelijkse inspiratie en feel-good momentjes. Het wordt ook steeds meer gebruikt bij campagnes om interactie en engagement te vergroten. Een aantal mooie creatieve cases op een rij:

Weet je nog steeds niet of Instagram bij jouw merk past? Lees in een eerder blog hoe je het juiste platform kiest dat bij je past.

 

 

 

 

 

Mehrnoesh Forouzandeh

Mehrnoesh Forouzandeh

Mehrnoesh is Client Director en lid van het MT van Anyone?. Mehrnoesh houdt zich bezig met de relaties en de projecten van onze klanten. Daarnaast is Mehrnoesh verantwoordelijk voor het team en de talentontwikkeling.