Inspiration, Anyone?The Blog

Wat is het verschil tussen je community en je fans?

Een veel besproken onderwerp waar menig mens al over heeft geschreven. Maar wat is nu écht het verschil tussen een community en je fans? Je leest het allemaal hier.

Wat is een online community?

Persoonlijk versta ik onder een online community, de mensen (dus dit kunnen je fans zijn) en de gesprekken die je met hen als merk voert, op welk platform dan ook. Dit kan echt alles zijn: een blog, een forum, Snapchat en zelfs je Facebook pagina.

Best interessant eigenlijk, want een community is geen nieuw begrip. Het is de laatste jaren alleen in een nieuw jasje gegoten. Community platformen bestonden al ver voor de zogeheten ‘online communities’ alleen zijn ze in deze tijdsgeest toegankelijk voor jou en mij.

1

Inmiddels snapt iedereen hoe het werkt en vindt het merendeel van de bevolking het leuk om contact te hebben met een merk. Een plek waar je je ei kwijt kunt, waar je vragen kunt stellen en waar je geholpen kunt worden met van alles en nog wat. Kort gezegd: een community is een plek waar mensen samenkomen, conversaties voeren en informatie met elkaar delen die voor jou als merk (meestal) relevant zijn.

De revolutie

Het verschil tussen een aantal jaar geleden en nu is dat je nu als merk zijnde een community succesvol kunt inzetten. Je kunt uit deze community insights vergaren waarmee je je product of dienst kunt verbeteren. Je herkent je ambassadeurs en je kunt waardevolle leden uit je community in het zonnetje zetten.

Maar wie zijn dan nu je fans?

Je fans zijn groepen mensen die je merk waarderen, die achter je merk staan zonder daar ook maar een woord over te praten. Ze lezen mee maar mengen zich nooit in een discussie en geven ook vrijwel nooit antwoord op je de vragen die aan hen stelt. Hoe maak je van een fan een superfan?

Mensen praten graag met gelijkgestemden, een onderwerp dat hen beide interesseert. Het is aan de community manager om in te schatten of dit een waardevolle fan is, oftewel de ‘superfan’. Daarbij is volgens onderzoek van Jakob Nielsen je community als volgt opgebouwd:

  • 90% zijn lurkers: deze lezen wel, maar dragen niet actief bij aan de community, dit zijn dus de fans die alleen je posts lezen.
  • 9% fans: hebben zo nu en dan actieve bijdragen en geven alleen hun mening als zij dit noodzakelijk vinden.
  • 1% superfans: dit zijn dus de fans die altijd reageren op je posts. Het lijkt alsof ze dag en nacht online zijn, want ze liken en reageren binnen no-time

Het belang van deze superfans is dat ze uiteindelijk merkambassadeurs kunnen worden. Community leden luisteren naar hen en ze kunnen de (online) community overdragen door er met anderen over te praten. Tot slot leeft je community niet alleen online en op diverse platformen. Je community praat ook offline met elkaar en versterkt zijn of haar persoonlijke mening door dit met een merk te delen.

Dus waar wacht je nog op? Ga snel van je fan een superfan maken en bouw zo een waardevolle community op, die nog eeuwen voortleeft, zowel online, als offline. Amen.

Zoë van der Zee

Zoë van der Zee

Content & Community Manager voor o.a. Mercure Hotels NL, Lenovo NL en ZEKUR.