Inspiration, Anyone?The Blog

5 tips om millennials te begrijpen én te bereiken

By augustus 21, 2015 No Comments

Van generatie op generatie zien we jongeren steeds meer veranderen. Kortgeleden was het nog YOLO en nu is de selfiestick niet weg te denken uit het straatbeeld. Voor merken wordt het daarom ook steeds moeilijker om deze generatie te bereiken en proberen ze er alles aan te doen om de belevingswereld van deze millennials binnen te dringen. Maar hoe ervaren jongeren dit? Hoe willen zij in contact staan met een merk en waarom is hun mening zo belangrijk?

1. De identificatie van millennials

Millennials uiten zich door zichzelf bewust of deels onbewust te koppelen aan merken. Zij zien veel meer dan het logo alleen en vinden het belangrijk wat de visie van een merk is voordat zij zichzelf ermee willen identificeren. De persoonlijkheid en de transparantie van een merk is een belangrijke factor voor millennials. Meer dan 30% van de jongeren zou extra willen betalen voor een merk als de visie, houding en het overkomen van een merk een positief effect heeft op hun persoonlijkheid.

2. Millennials willen graag je vriend zijn

De vrienden van millennials zijn misschien wel het belangrijkste in hun leven. Ze hebben dan ook vaak een grote vriendenkring. Millennials hebben online meer vrienden dan welke generatie dan ook. Je ziet het bijvoorbeeld terug bij je eigen vrienden in vergelijking tot je ouders en andere (oudere) familieleden. De meningen van vrienden vinden millennials het allerbelangrijkste en ze kijken dan ook echt tegen elkaar op. Voor marketeers is het daarom van belang dat zij vrienden worden met millennials en hen aanspreken zoals ze van een merk verwachten waar zij bevriend mee willen zijn.

Voor millennials is het op hun beurt van belang dat zij merken kunnen vertrouwen. Geen addertje onder het gras maar echt oprecht én sociaal. Pas dan willen zij zich identificeren met een merk.

3. Merkbeleving is een belangrijk onderdeel

Millennials zijn voorstanders van een positieve merkbeleving en geven graag geld uit aan ervaringen waar ze iets van leren óf die een bepaalde emotie triggeren. Acht op de tien millennials geven aan dat zij de beste herinneringen hebben gemaakt op evenementen waar merken aanwezig zijn en dat dit dus een positief effect heeft op hun merkbeleving. Zo staat Coca-Cola gedurende de zomer op verschillende festivals om de beleving ‘Choose Happiness’ te laden binnen de doelgroep.

 

 

4. Online word of mouth

Voor deze generatie is word of mouth een ander principe dan die velen van vroeger kennen. Voor millennials is het vooral belangrijk wat er online gezegd wordt en zij lezen dan ook veel blogs van influencers die hen helpen om keuzes te maken. Daarnaast is ongeveer 50% van mening dat user-generated content op websites van merken invloed heeft op hun interpretatie over merken en dat dit het aankoopproces beïnvloedt. Verder blijkt uit onderzoek dat 64% van de millennials professionele reviews over merken als betrouwbaar ervaart. 

Last but not least: traditionele marketing is een no go

Een simpele advertentie haalt millennials niet meer over om een aankoop te verrichten. Millennials worden juist enthousiast van niet traditionele marketing. Voor deze groep mensen moet het er niet uitzien als een advertentie maar het moet inspirerend en interessant genoeg zijn, pas dan gaan zij zich verdiepen in het merk en eventueel over tot aankoop. Dat laat Ondertussen.nl dan ook erg goed zien in deze toffe video!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoë van der Zee

Zoë van der Zee

Content & Community Manager voor o.a. Mercure Hotels NL, Lenovo NL en ZEKUR.