Inspiration, Anyone?The Blog

Hoe kun je optimaal gebruik maken van visual storytelling?

By september 9, 2015 No Comments

Wist je dat een volwassen persoon 300 woorden per minuut leest, je beeld in 13 milliseconden kunt verwerken en je waarschijnlijk nog geen 2 seconden hebt gedaan over het lezen van deze korte introductie?

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat lezers nooit veel tijd besteden aan het lezen van tekst op een pagina. Volgens HubSpot, kun je met visuele content de weergaven van je artikel of blog verhogen met 94% en hierdoor realiseer je een hogere betrokkenheid van 37%. Want dat beeld meer zegt dan 1.000 woorden blijkt wel weer uit bovenstaande.

Hoe zorg je ervoor dat visuele content zó aantrekkelijk wordt dat je hiermee de lezer overtuigd en overhaalt? 

Het gebruik van visuals in een artikel of blog roept bij iedereen een andere emotie op. Door gebruik van te maken van beeld zonder hierover na te denken kan dit verkeerde emoties oproepen en kun je de lezer op het verkeerde been zetten. Denk hierbij altijd aan het ‘grotere geheel’ oftewel The Big Picture. Wat wil je overbrengen? Voegt het inspirerende waarde toe? Is het van toegevoegde waarde bij de tekst? Hangt het samen met de andere visuals in het artikel? En last but not least: is het in lijn met de merkbelofte en de visuele identiteit? Dit zijn factoren die bepalen of je visuele content succesvol is ingezet.

Hoe maak je gebruik van meerdere platformen om je visuele content te versterken?

Als je antwoord op de bovenstaande ‘ja’ is, dan stop het niet hier. Je kunt namelijk je artikel of blog op verschillende manier verspreiden. Elk online platform is uniek om deze informatie te ondersteunen. Je artikel / blog verspreid je automatisch op platformen waar je (potentiële) klanten aanwezig zijn. Zit jouw doelgroep niet op Twitter of Tumblr? Gebruik deze platformen dan ook niet. Zonde van je tijd.

Wat je wel moet weten is, wat er nu precies werkt voor elk kanaal. Wist je bijvoorbeeld dat verticaal beeld beter werkt voor Pinterest dan horizontaal beeld? En dat pins waarbij de boventoon roze, rood, oranje of bruin is meer kans hebben om gedeeld te worden dan andere kleuren? Zo kun je als marketeer je aanwezigheid maximaliseren. Zoals dit voorbeeld van Mijn Zuid-Afrika.

Vertel je verhaal in beeld

Visual storytelling kun je goed gebruiken als je een verhaal wilt vertellen rondom een product. Je kunt het proces laten zien; waar je product gemaakt wordt, wat je missie is, hoe het product is ontstaan en waar jij het kunt kopen. Dit wordt ook wel ‘supply chain transparency’ genoemd en speelt goed in op de behoefte van de consument anno nu. Zorg er tenslotte altijd voor dat het beeld dat je kiest je tekst aanvult en versterkt. Hiermee zorg je ervoor dat de geloofwaardigheid van je content wordt vergroot en dat de lezer de content ook écht leest in plaats van scant op relevantie.

Laat een fan het verhaal vertellen

Wat je tegenwoordig ook vaak ziet is dat merken gebruiken maken van ‘fan content’. Hiermee laat een merk zien hoe enthousiast een fan is over een product of dienst. Aangezien anno 2015 alles wordt gedeeld via social media kunnen merken hier gemakkelijk en optimaal gebruik van maken. Fans vinden het vaak ook leuk als ze hun foto op de Facebookpagina of Instagram zien van een merk dat zij leuk vinden. Zoals dit voorbeeld van Novotel NL.

 

Zoë van der Zee

Zoë van der Zee

Content & Community Manager voor o.a. Mercure Hotels NL, Lenovo NL en ZEKUR.