Sinds april ben ik werkzaam bij Anyone? als project manager. Wanneer je nieuw bent binnen een organisatie is het altijd even zoeken naar de beste manier van werken, maar gelukkig ben ik die zoektocht nu gepasseerd.

Project management in het kort

Als project manager ben ik verantwoordelijk voor het ‘managen’ van (nieuwe) projecten, campagnes en evenementen, van A tot en met Z. Met andere woorden; het in goede banen leiden van de implementatie van een nieuw idee, bedacht door creatie. Wanneer creatie een nieuw idee presenteert in opdracht van de klant, is het aan mij om dit ‘project’ te beheersen, organiseren, voorbereiden, plannen, uitvoeren, monitoren en af te ronden. Het schakelen tussen de wensen van de klant en de unieke ideeën van creatie is vaak uitdagend. Het doel is altijd net een stapje verder denken dan dat we gewend zijn. Wij willen de verwachtingen van onze klant graag overtreffen.

Een van de belangrijkste plichten als project manager

Als project manager heb je een breng- en haalplicht. In mijn dagelijkse werkzaamheden ben ik veel in contact met klanten via e-mail. Krijg ik geen antwoord? Dan bel ik. Het moet geregeld worden, geen antwoord is geen optie. En vergeet niet, nee is ook een antwoord. Het is altijd een uitdaging wanneer ik iets niet geregeld krijg. De uitdaging vind ik het leukste aan mijn functie als project manager. Nee is geen optie, het moet geregeld worden.

fix it tv land GIF by YoungerTV

Hoe ontstaat een project?

Vaak komt de klant met een opdracht voor social media. Wanneer wij een briefing van de klant ontvangen, plannen we creatie in om te gaan brainstormen. Hier komen vaak meerdere ideeën uit. Deze ideeën worden aan de klant gepresenteerd en uiteindelijk gaat de klant akkoord met hun voorkeur.
Zodra er door de klant een idee is goedgekeurd, plan ik een kick-off in. Dit houdt in dat creatie het idee aan mij presenteert, zodat ik de productie kan starten. Tijdens deze meeting verzamel ik alle informatie die ik nodig heb om uiteindelijk een planning te maken. Denk aan; wat moet er geproduceerd worden? Wie kunnen we intern inschakelen? Wie/wat hebben we extern nodig? Gaan we de productie helemaal zelf realiseren of in samenwerking met een productiebureau? Wanneer gaan we live? En ga zo maar door..! Wanneer deze informatie verzameld is, kan ik een planning gaan maken om iedereen aan het werk te zetten.

Zodra de planning rond is, kan het project van start gaan. Iedereen gaat aan het werk en tijdens dit proces is het aan mij om alles te controleren/bij te houden/goed te keuren/aan te scherpen etc. Ik merk zelf dat wanneer ik een project goed monitor, het team gerustgesteld wordt. Het is in het belang van het project dat ieder zich focust op zijn/haar eigen verantwoordelijkheden, om alles tot een hoger niveau te brengen.

Zodra de productie klaar is, is het tijd voor de feedback- en correctierondes. TIP: zorg ervoor dat je het aantal feedback rondes afspreekt met de klant, het mooie is namelijk, iets is nooit af. Het kan altijd beter.

feedback client GIF

Wanneer de klant akkoord is, kan de geproduceerde content live. De meeste content wordt geplaats op Facebook en/of op Instagram.

Ben je benieuwd hoe een productie in zijn werking gaat? De volgende keer neem ik je mee op productie, van conceptfase tot executiefase!