Tegenwoordig kunnen we niet meer om dit social media-kanaal heen: Instagram. Het groeide van 2,1 miljoen gebruikers in 2016 naar 3,2 miljoen Nederlanders in 2017. Inmiddels heeft Instagram in totaal al zo’n 800 miljoen gebruikers en is het voor velen niet meer weg te denken. Tijdens het eten, op de wc of in de kroeg: we vinden altijd wel een moment om onze Instagram-feed te checken. Daarnaast zijn er genoeg influencers die hun geld via Instagram verdienen dankzij hun Instagram community. Maar hoe bouw je zo’n community eigenlijk op?

Beeld

Om te beginnen: Instagram is een social media-kanaal waarbij het draait om de beelden. Zorg dan ook dat deze beelden goed zijn. Maak foto’s of afbeeldingen van goede kwaliteit en zorg ervoor dat deze opvallen in een Instagram-feed.

Overzicht

Zorg dat je feed mooi, overzichtelijk en één geheel is. Dit kun je doen door altijd een soort filter te gebruiken. Dat kan een filter van Instagram zelf zijn, maar je kunt de foto ook bewerken met andere apps. Kijk naar wat jij wilt uitstralen met jouw feed en zoek naar de best mogelijke manier om dit te doen.

Houd je van zachte tinten, of juiste donkere? Zorg dan dat dit in elke foto terug komt. Op deze manier herkennen de gebruikers jouw foto en zullen ze deze sneller liken.

Analyseer

Maak van je Instagram-account een business account door jouw Facebookpagina hieraan te koppelen. Door dit te doen krijg je inzicht in jouw Instagram statistieken en dit kan heel waardevol zijn!

Ontdek wie jouw volgers zijn

Door in deze statistieken te duiken, kom je er snel genoeg achter wie jouw volgers zijn. Als dit niet de doelgroep van jouw merk of bedrijf is, dan weet je al snel genoeg dat je iets dus niet helemaal goed doet.

Tijden

In deze statistieken kun je ook zien wat de beste tijden zijn om te posten. Maak aan de hand van deze gegevens een schema voor jezelf en post op de juiste tijdstippen. Zorg er daarnaast voor dat je consistent bent in het plaatsen van foto’s. Het liefst elke meerdere keren per dag.

Analyseer ook écht

Het is leuk om naar deze insights te kijken, maar het is wel belangrijk om er ook echt iets mee te doen. Kijk naar de leeftijden van je volgers, klopt dit met wat je uit wilt stralen? En waar komen jouw volgers vandaan? Als vooral mensen uit het buitenland jouw account volgen, terwijl je je richt op Nederlanders, dan moet je iets veranderen.

Hashtags

Ze zijn er niet voor niets, gebruik ze dan ook! Maar zorg ervoor dat de volgers geen overload aan hashtags zien als ze voorbij jouw feed scrollen, of plaats ze als reactie onder de post. Kies er zorgvuldig een aantal uit. Dit kun je op gevoel doen, maar het is slimmer om te checken welke hashtags nou echt handig zijn om te gebruiken.
Er zijn namelijk een aantal ‘banned hashtags’. En dan heb ik het niet over #bootie, #twerk of #eggplant. Hashtags als #tgif, #elevator en #dogsofinstagram kun je ook beter niet gebruiken. Gebruik je dit wel, dan is jouw foto in geen één van de gebruikte hashtag meer te zien en dat is natuurlijk zonde.

Om erachter te komen of je wel de juiste hashtags gebruikt, kun je jouw account even checken via de hashtag tracker. Daarnaast kun je op de hashtags klikken om erachter te komen of de hashtags die je gebruikt banned zijn of niet. Check #elevator maar als voorbeeld en scroll helemaal naar beneden. Onderaan staat: Recente berichten van #elevator zijn momenteel verborgen omdat de community inhoud heeft gerapporteerd die niet voldoet aan de communityrichtlijnen van instagram.

Volg, like en reageer

Je wilt een community opbouwen, zorg er daarom voor dat het geen eenrichtingsverkeer wordt. Volg mensen, like de foto’s en eigenlijk nog belangrijker: reageer! Het belangrijkste om een community op te bouwen, is om bereik te hebben. En die creëer je door jezelf zichtbaar te maken voor andere gebruikers.
Door posts te liken of erop te reageren, zien de volgers van deze gebruikers jouw profiel voorbij komen en is de kans groter dat ze jou gaan volgen. Zorg er trouwens wel voor dat je op den duur ook mensen ontvolgt. Het ziet er een beetje gek uit als je duizenden mensen volgt en slechts een paar honderd volgers hebt.

Maar met deze tips zal daar natuurlijk snel verandering in komen. 😉 Succes!