Met een universitair diploma op zak, zou je denken dat deze jongen helemaal wild wordt van cijfers. Op basis van bijna onbeschrijfbare hoeveelheden nullen en enen een voorspelling kunnen doen op menselijk gedrag en dan daar je creatieve marketingstrategie op meten. Daar krijgt de wetenschapper in me het toch helemaal warm van.

Aan de andere kant houd ik ook heel erg veel van muziek, kunst en fotografie. Wat, in tegenstelling tot op maat gemaakte marketinguitingen, creatieve expressies zijn die me écht raken en niet geïnspireerd zijn op cijfers.

De interne struggle is real.

Paarse eenhoorn versus donkerblauwe panfluit

En dan werk je bij een social media bureau als copywriter en creative. Hier worden zowel mijn wetenschappelijke als creatieve persoonlijkheden gekieteld door al wat kan. Je hebt toegang tot data van de gehele wereldpopulatie én werkt in een omgeving vol creatieve mensen die shit creëren omdat ze het tof vinden. En niet omdat ze daarmee anderen kunnen penetreren met een marketingpaal.

Een hemels samenkomen van omstandigheden eigenlijk. Maar soms lijd ik onder een interne strijd, waarbij enerzijds mijn wetenschappelijk ‘ik’ de strijd aangaat met de toetsenist in me. Ik wil die paarse eenhoorn, maar ja, mensen klikken toch sneller op die donkerblauwe panfluit.

Toch geen kunstacademie

Ik wil staan achter iedere visual, video of copy die ik aanlever. Maar dan moet ik Autonome Beeldende Kunst gaan studeren op de Willem de Kooning Academie en José Parlá worden. Dat doe ik niet en ik ga daar met mijn huidige portfolio ook zeker niet worden aangenomen.

Dus ik ben tot de conclusie gekomen dat het eigenlijk ideaal is om beide werelden te omarmen en op de wang te kussen.

“Maar Tijmen, hoe werkt dat dan, dat combineren van creativiteit en nummers?”

Daar zijn de meningen over verdeeld. De één pleit ervoor data te gebruiken om het consumentengedrag te begrijpen en daar je creaties op aan te sluiten. Maar ja, dat werkt ook niet altijd even goed voor je, toch Pepsi? Pepsi had bijvoorbeeld ’s werelds meest populaire -en knapste– influencer gerelateerd aan een belangrijk maatschappelijk probleem. Als we uit zouden gaan van data, zou dit een marketing jackpot zijn. Maar dat werkte voor Pepsi toch niet helemaal best. Een kleine kritische blik is dus wel gewenst.

De creatieven zien de liefde voor creatie en kunst verdwijnen. Als creatief zou je nooit buiten de lijnen kunnen tekenen omdat de consument dit niet zou willen. Zo ontstaat er dus nooit frictie en creatieve vooruitgang, maar door het afbakenen van de kaders hebben merken wel de zekerheid dat de boodschap de ontvanger raakt. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat verkoopcijfers van dat supermooie merk precies gaan zoals voorspeld.

Ja, zit je dan. Godvertandjes wat een dilemma. Ik schrijf dit stuk om mijn mening te uiten en een soort van advies te geven. Ik denk dat je klant ontzettend blij wordt van datagedreven creatie. Lekker blijven doen ook. File in de funnel creëren. Hartstikke gezellig. Je creaties moeten ook aansluiten op het consumentengedrag en binnen die lijnen is er genoeg ruimte voor creativiteit. Meer dan genoeg.

Maar ik ben ervan overtuigd dat creativiteit reactie kan ontlokken waar geen Excel Sheet tegenop kan. Je moet stunten wil je als merk (en persoon) weer een stap verder zetten. Anders blijf je een zielloze wijkopenautos.nl.