Misschien ben je je ervan bewust. De kans is groot dat je kampt met een smartphone verslaving. Wanneer was het voor jou de laatste keer dat je 10 minuten ergens stond te wachten zonder je telefoon als tijdverdrijf te gebruiken?

Ikzelf ben pas geleden afgekickt van mijn verslaving. En dat was veel makkelijker dan gedacht.

Vooropgesteld: ik vind de smartphones en social media geweldige ontwikkelingen. Om contact met elkaar te onderhouden, maar (natuurlijk) ook voor merken. Mijn telefoon ging mij alleen steeds meer tegenstaan.

Waarom?
  • Ik was continu afgeleid.
  • Ik had steeds meer moeite om mij op 1 ding (werk/gesprek/film/boek/voetbalwedstrijd) te focussen.
  • Ik verveelde me nooit meer eens.
  • Ik wist meer van de levens van vage bekenden dan van goede vrienden die niks op Facebook zetten.
  • Ik had steeds minder denkruimte in mijn hoofd.

En die laatste vond ik eigenlijk het ergst. Doordat ik continu met mijn telefoon bezig was, continu prikkels kreeg en continu was afgeleid merkte ik dat er steeds minder goede ideeën tot me kwamen. Mensen zullen het misschien niet direct gemerkt hebben, maar mijn creativiteit en ondernemerschap leden echt onder die continue focus op mijn telefoon.

Vanwege mijn werk wil ik heel goed op de hoogte blijven van social media en ze dus actief blijven gebruiken. Maar hoe kwam ik dan van die verslaving af?

Het antwoord is simpel en misschien wel verrassend. Ik kocht een tweede telefoon. Hoezo een tweede telefoon als je er eigenlijk helemaal vanaf wilt?

Heel simpel: ik heb mijn mooie smartphone helemaal leeggehaald. Geen social apps erop en praktisch geen content apps (alleen nog Nu.nl). Die telefoon draag ik altijd bij mij en gebruik ik voornamelijk voor Whatsapp, bellen en foto’s maken. Hij kan rustig de hele avond naast mij liggen zonder dat ik hem ook maar 1 keer aanraak. Er gebeurt toch niks op.

Op de andere telefoon heb ik alle social apps wel geïnstalleerd. Maar die telefoon blijft op kantoor liggen, in een la bij mijn bureau. Ik check dagelijks de dynamiek van alle platforms, check de nieuwe mogelijkheden en blijf zo alle nieuwe ontwikkelingen volgen, maar privé ben ik afgekickt.

Ik ging pas een lang weekend weg. Op donderdag had ik op kantoor voor het laatst mijn social media bekeken. En de volgende keer was pas weer toen ik maandag weer achter mijn computer zat. Weet je hoe prettig dat is?

Inmiddels ben ik een maand of 3 verder en het brengt me zoveel rust. Ik merk dat ik veel scherper ben, dat ik overstroom van creativiteit en 100% aandacht heb voor belangrijke zaken en mensen om me heen.

De potentie voor merken (en mensen) op social en mobiel is enorm, maar als mens had het te veel invloed op me. En mijn moeder leerde me vroeger al dat overal waar ‘te’ voor staat niet goed voor je is.

 

David Barens

David Barens

David is de mede-oprichter en Managing Director van Anyone?. Hij houdt zich bezig met merk-, content- en business strategie voor klanten en de cultuur en groei van het bureau.