Wanneer gebruik je welke vorm?

Facebook blijft groeien in haar advertentiemogelijkheden. Waar het in 2004 ooit begon met een banner aan de zijkant van de pagina, biedt Facebook nu veel verschillende mogelijkheden adverteren. Zo kunnen we nu onder andere content op de tijdlijn plaatsen in de vorm van een visual, video, link post, carrousel, product post, canvas en page like ad.  Super leuk allemaal, maar hoe kies je nou de juiste vorm voor je content?

Als eerst is het belangrijk om het doel van de post te begrijpen. Welke boodschap wil je overbrengen? Wil je meer traffic naar je website, je product laten zien of een community bouwen? Bij elk doel past een andere geschikte vorm. Bij deze de mogelijkheden van vandaag de dag op een rijtje.

Visual

Een visual is een simpele maar krachtige manier van adverteren. Een visual bestaat uit een beeld en/of tekst. Facebook wil dat het nieuwsoverzicht er visueel aantrekkelijk uitziet dus hanteren ze de 20%-regel. Wanneer een afbeelding te veel tekst bevat, heeft deze mogelijk minder bereik of wordt deze zelfs niet weergegeven. Via deze link kun je checken of je post voldoet aan de regel.

Het is ook mogelijk om een 360 graden beeld of panorama te plaatsen. Gebruikers kunnen op deze manier een omgeving op een speelse manier ontdekken. Je kunt hiermee ook een spelelement toevoegen aan je post zoals we hier voor Holland Casino hebben gedaan.

Video

Als je aan 1 beeld niet genoeg hebt om je boodschap duidelijk te maken is een gif een geschikte optie. Op deze manier kun je meerdere beelden achter elkaar laten zien. Het nadeel van een gif is dat vaak de kwaliteit van het beeld niet optimaal is.

Met een short video kun je met hoge kwaliteit beeld een verhaal vertellen. Het is bij social media belangrijk dat de video niet te lang duurt. De kans is groter dat iemand de video volledig afkijkt (en dus ook de complete boodschap ontvangt) wanneer deze 15 seconden of korter duurt.

Facebook heeft ook de mogelijkheid om te live streamen. Op deze manier kun je op een persoonlijke manier je publiek bereiken en een community bouwen. Facebook live wordt vaak gebruikt met Q&A’s, samenwerkingen met influencers of win acties.

Link post

Of je nu wilt dat mensen meer te weten komen over je product, een ticket kopen of een e-book downloaden: een link post is een handige vorm om mensen naar een bepaalde website te laten klikken. Het is een goed hulpmiddel voor de advertentiestrategie van je website.

Carrousel

Met een carrousel kun je tot tien afbeeldingen of video’s in één advertentie laten zien, met elk een eigen link. Op deze manier kun je verschillende producten presenteren of een verhaal vertellen. Het voordeel van een carrousel is dat je per beeld specifieke informatie kan geven over één product, dienst of promotie.

Canvas

Een canvas is een soort mini website binnen Facebook en geeft de mogelijkheid om klanten meer betrokken te maken bij het merk. Gebruikers kunnen interactief bezig zijn met de content. Met een canvas kunnen gebruikers aantrekkelijke video’s en foto’s bekijken op een schermvullend venster, door carrousels te vegen en op buttons klikken die linken naar een ander scherm. Canvas ads zijn geoptimaliseerd en alleen zichtbaar voor mobiel.

Product post

Wanneer je een specifiek product aandacht wil geven is een product post een geschikte vorm. Met een product post kun je de gebruiker direct door laten klikken naar de webshop. In de VS is het al mogelijk om producten te bestellen en te betalen via de Facebookpage. Deze functie wordt geleidelijk beschikbaar gemaakt voor de rest van de wereld.

Het is ook mogelijk om gerichte product posts te plaatsen op de tijdlijn van bezoekers van jouw website. De zogeheten dynamic product ads zijn geautomatiseerde advertenties die aan de hand van producten die men op jouw website of app hebben bekeken in hun tijdlijn zien. Het grote voordeel is dat je geen afzonderlijke advertenties per product hoeft te maken, dit wordt automatisch gedaan op basis van de producten die bekeken zijn en een template.

Facebook like ad

Veel likes op een pagina straalt vertrouwen uit en zorgt voor een groter organisch bereik. Likes komen echter niet vanzelf en het opbouwen is vaak een lang proces. Een Facebook like campagne kan helpen met het opbouwen van likes. Met deze vorm van adverteren wordt getarget op mensen die eventueel geïnteresseerd zijn in je merk. Met deze ad kan de gebruiker direct de pagina liken.


De advertentie mogelijkheden zijn breed en deze blijven zich ontwikkelen. Bepaal het doel dat je wilt bereiken en zoek hier de geschikte vorm bij. Houd er rekening mee dat sommige vormen alleen zichtbaar zijn op desktop of juist alleen op mobiel en zorg ervoor dat je niet onnodig een heel canvas gebruikt wanneer de boodschap met een visual ook al duidelijk is.